28 Ιανουαρίου 2020

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ SUV ΚΑΙ CROSSOVER

Το ακρώνυμο SUV προέρχεται απ' την έννοια «Sport Utility Vehicle» και χαρακτηρίζει ένα μεγάλο, οικογενειακό, κυρίως 4×4 αυτοκίνητο που έχει τη δυνατότητα να κινείται με άνεση σε τραχύ έδαφος και παράλληλα να έχει κορυφαίες επιδόσεις στην άσφαλτο.

Η προτίμηση των αγοραστών στο συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου, σε σχέση με ένα οικογενειακό χάτσμπακ ή σεντάν, εστιάζεται σε  πολλούς και διάφορους λόγους. Οι σημαντικότεροι απ' αυτούς είναι:

* Η μεγαλύτερη απόσταση απ' το έδαφος που επιτρέπει στα SUV να κινούνται σε light ή πιο απαιτητικές off road διαδρομές.
* Η ψηλότερη θέση οδήγησης που προσφέρει καλύτερη ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση.
* Η ευκολότερη είσοδος κι έξοδος που εξασφαλίζει τόσο το ψηλότερα τοποθετημένο κάθισμα όσο και το μεγαλύτερο ύψος της καμπίνας.
* Οι μεγάλοι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές που προσφέρουν κατά κανόνα τα SUV.
* Φυσικά, ένα σύγχρονο SUV πρέπει να έχει επίσης αποδοτικούς κινητήρες και να προσφέρει κορυφαία ασφάλεια.

Για όποιον ενδιαφέρεται, ο πλήρης κατάλογος όλων των SUV της περιόδου 2011 - 2019, με τις τιμές τους, είναι εδώ.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, αλλά και τις οικονομικές συγκυρίες, οι ανάγκες των καταναλωτών σταδιακά άλλαξαν. Απ' τη μια ήθελαν να κρατήσουν την άνεση και την πρακτικότητα των μεγάλων SUV, απ' την άλλη όμως ζητούσαν μεγαλύτερη οικονομία και μικρότερες διαστάσεις για ευελιξία στην πόλη.

Έτσι λοιπόν, σιγά σιγά είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα μεσαίου μεγέθους SUV, και στη συνέχεια, τα Crossover, μια σχετικά νέα κατηγορία αυτοκινήτων που τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειώσει την ταχύτερη εμπορική ανάπτυξη παγκοσμίως! Πρόκειται για αυτοκίνητα που, στην Ελλάδα της κρίσης (κι όχι μόνο), αποτελούν μια άκρως ολοκληρωμένη λύση για ένα σύγχρονο σπιτικό. Ούτε τετρακίνηση, ούτε premium τιμή, ούτε απαραίτητα μεγάλος όγκος, όπως προϋποθέτουν παραδοσιακά τα SUV.

Τα Crossover στην ουσία είναι υπερυψωμένα compact αυτοκίνητα που προσφέρουν:

* εύκολη πρόσβαση για τους επιβάτες
* καλύτερη ορατότητα
* σχετικά ελαφρύ αμάξωμα
* συμπαγείς διαστάσεις
* οικονομικούς κινητήρες
* καλούς χώρους αποσκευών
* τιμή όχι υψηλότερη από ένα αντίστοιχο μικρομεσαίο hatchback.

Παρ’όλο που τα Crossover μοιάζουν πληθωρικά σε σχέση με τα μικρομεσαία hatchback, στην πραγματικότητα δεν καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρως εύχρηστα για την καθημερινή χρήση εντός πόλεως.

Ανάμεσά τους θα βρει κανείς αυτοκίνητα που να καλύπτουν με χαρακτηριστική άνεση τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικογένειας, αλλά και μικρότερα σε μέγεθος γι' αυτούς που αναζητούν περισσότερη ευελιξία.

Πηγές: blog.spotawheel.gr και gocar.gr