08 Ιανουαρίου 2020

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η 34ΧΡΟΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΑ 6ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, 4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, προκάλεσε ενθουσιασμό στους πολίτες της χώρας της.  Η νεότερη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης παγκοσμίως είναι 34 ετών και ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού στον οποίο και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα έχουν επικεφαλής γυναίκες. Σκοπός της: Να εισαγάγει στη Φινλανδία την 4ήμερη εβδομάδα και την 6ωρη εργασία.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα για κείνη είναι πόσο θα πρέπει να εργάζονται οι Φινλανδοί. Η πρωθυπουργός ζήτησε δραστική μείωση στο ωράριο εργασίας με την ευκαιρία της 120ης επετείου ίδρυσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) στο Turku.

"Εβδομάδα εργασίας 4 ημερών, εργάσιμη ημέρα 6 ωρών. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Είναι το 8ωρο η απόλυτη αλήθεια; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι κι άλλες πτυχές της ζωής, όπως ο πολιτισμός. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για μας στην επαγγελματική ζωή" είπε χαρακτηριστικά.

Στη Φινλανδία, ισχύει το 5νθήμερο - 8ωρο για τους περισσότερους εργαζόμενους. Η αριστερή συμμαχία ζήτησε μια δοκιμαστική περίοδο εφαρμογής των 4 ημερών και 6 ωρών εργασίας.

Η 6ωρη εργασία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στη γειτονική Σουηδία. Το 2015, το Γκέτεμποργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, μείωσε το χρόνο εργασίας σε 6 ώρες την ημέρα για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ηλικιωμένους κατ’ οίκον και για εκείνους που εργάζονται στα δημοτικά ιατρεία - ενώ ο μισθός τους δεν άλλαξε.

T' αποτελέσματα 2 χρόνια αργότερα: Οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Με τη μείωση των ωρών εργασίας, οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν κι οι ασθενείς ήταν πιο ικανοποιημένοι. Και το εργασιακό κόστος παρέμεινε σταθερό. Προσλήφθηκαν περισσότεροι υπάλληλοι, οι οποίοι έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, καταγράφηκαν λιγότερες ημέρες ασθενείας, λιγότερες συντάξεις αναπηρίας και λιγότεροι άνεργοι.

Πηγή inkastoria.gr