03 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Πολύ δύσκολες μέρες βιώνει η Αυστραλία, με τις φονικές πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της χώρας να μαίνονται, ενώ νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο προκειμένου να εκκενωθούν περιοχές.

Συνολικά, 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σ' ολόκληρη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες κοινότητες, ζώα καίγονται και το μαύρο κυριαρχεί σχεδόν σ' όλη τη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να φύγουν απ' τις πληγείσες περιοχές προτού να είναι πολύ αργά, προειδοποιώντας ότι μέχρι το Σάββατο μπορεί να καταστραφούν ολόκληρες πόλεις! Η εντολή της μαζικής εκκένωσης μάλιστα έρχεται τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θ' αυξηθεί δραματικά.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους, κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής την Ανατολική Γκίπσλαντ, όπου έχουν καεί τουλάχιστον 550.000 εκτάρια, καλώντας τους πολίτες ν' απομακρυνθούν απ' τις ζώνες του μετώπου.

Κι ενώ οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν προλάβει να μετρήσουν τις πληγές τους, νέο κύμα καύσωνα, σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση απ' το Σάββατο!

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακραία φαινόμενα ζέστης, ξηρότητας κι ανέμων, ένα επικίνδυνο συνδυασμό που καθιστά το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρηγορότερα και μακρύτερα.

Πηγή in.gr/world