19 Ιανουαρίου 2020

ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ»

«Αθανασία», παγώνοντας κι αποθηκεύοντας ανθρώπινους εγκεφάλους και σωρούς, υπόσχεται μια αμφιλεγόμενη Ρωσική εταιρεία, η KrioRus.

Όπως αναφέρει το Reuters, όταν η 70χρονη μητέρα του Αλεξέι Βορονένκοφ πέθανε, ο ίδιος πλήρωσε για να παγώσει ο εγκέφαλός της και ν' αποθηκευτεί. Ο εγκέφαλος αυτός είναι ένας από 71 εγκεφάλους και σωρούς που έχουν αποθηκευτεί (πλέουν σε υγρό άζωτο) μέσα σε ειδικές δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έξω απ' τη Μόσχα. Βρίσκονται σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου, προκειμένου να προστατευτούν απ' τη φθορά και την αποσύνθεση.

Ο Βορονένκοφ λέει ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στην επιστήμη. «Ελπίζω μια ημέρα να φτάσει σε σημείο που θα είναι σε θέση να παράγει τεχνητά σώματα, όπου ο εγκέφαλος της μητέρας μου θα μπορούσε να ενσωματωθεί» είπε σχετικά. Αποθήκευσα λοιπόν τον εγκέφαλο της μητέρας μου επειδή ήμασταν πολύ κοντά όσο ζούσε και νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος να συναντηθούμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο Βορονένκοφ, που σκοπεύει να υποβληθεί κι ο ίδιος σ' αυτή τη διαδικασία (κρυονική) όταν πεθάνει.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι η μόνη του τύπου της στη Ρωσία ενώ έχει, τουλάχιστον, 2 ανταγωνιστές στις ΗΠΑ. Λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια περίπου κι ακολουθεί την εξής τιμολογιακή πολιτική: Το κόστος είναι 36.000 δολάρια για ν' αποθηκευτεί ολόκληρο το σώμα και 15.000 δολάρια μόνο για τον εγκέφαλο, για τους Ρώσους (ο μέσος μισθός των οποίων είναι, επίσημα, λίγο κάτω από 800 δολάρια τον μήνα). Για τους ξένους, οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες.

Η διευθύντρια της KrioRus, Βαλέρια Ουντάλοβα, λέει ότι αυτοί που πληρώνουν για να διατηρηθούν οι σωροί κι οι εγκέφαλοι των συγγενών τους δείχνουν πόσο τους αγαπούν: «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τους συγγενείς ή αγαπημένους μας που πεθαίνουν; Μια ωραία κηδεία, ένα φωτογραφικό άλμπουμ... αυτοί όμως πάνε παραπέρα, αποδεικνύοντας την αγάπη τους ακόμα περισσότερο». Σύμφωνα με την ίδια, εκατοντάδες πιθανοί πελάτες από περίπου 20 χώρες έχουν εγγραφεί για τη μετά θάνατον υπηρεσία της εταιρείας.

Ο Εβγκένι Αλεξάντροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Ψευδοεπιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε σχόλιό του στην εφημερίδα Izvestia, περιέγραψε την όλη διαδικασία (κρυονική όπως προαναφέρθηκε) ως ένα «αποκλειστικά εμπορικού χαρακτήρα εγχείρημα που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη βάση. Είναι μια φαντασίωση που κάνει σπέκουλα με τις ελπίδες των ανθρώπων για ανάσταση κι αιώνια ζωή» είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή myvolos.net