06 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΚΤΥΟ 5G: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ 5ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Απ' το 2020 σ' αρκετές χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή το δίκτυο 5G. Ήδη σε κάποιες χώρες και πόλεις λειτουργεί πιλοτικά. Τι είναι όμως το 5G, πως μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή μας και τι επιπτώσεις θα έχει σ' αυτή;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones κι άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις που θ' απέχουν παρασάγγης απ' τις υφιστάμενες. Οι ταχύτητες λήψης, δηλαδή, που θα είναι περίπου 1GBps, θεωρούνται ο κανόνας στην εποχή του 5G. Σύμφωνα δε με όσα δημοσιεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το 5G αναμένεται να είναι 100 φορές ταχύτερο απ' το 4G, επιτρέποντας το streaming ταινιών υψηλής ανάλυσης σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο, όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται απ' τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο, κι αυτό, ίσως να εξηγεί πολλά. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό κι ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, προσφέροντας ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες απ' αυτές του 4G. Η ταχύτητά του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή για να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.

Σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα, τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο είναι ήδη διαθέσιμα στην Ευρώπη απ' τον Σεπτέμβρη του 2019. Σ' αρκετές χώρες μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί κι οι πρώτες δικτυακές υποδομές.

Επίσης, οι λεγόμενες «κάθετες» αγορές (Β2Β Verticals), όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές κι η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών κι η Υγεία, εμφανίζουν την μεγαλύτερη δυναμική στη ψηφιακή τους ριζοσπαστικοποίηση - μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που δημιουργούνται γι' αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με το αντίκτυπο να είναι ισχυρό συνολικά σε όλη την οικονομία.

Είναι το 5G κακό για την υγεία μας;

Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να απαντήσει σ' αυτή την ερώτηση. Πολλοί υποστηρίζουν, πως επειδή θα χρειαστούν περισσότερες κεραίες αυτό θα κάνει και μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία μας. Όμως οι κεραίες αυτές θα είναι καλύτερης τεχνολογίας κι η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα είναι και σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα που συναντάμε στα υπάρχοντα δίκτυα 4G/3G/2G.

Πηγή tvxs.gr/sci-tech