13 Οκτωβρίου 2019

«ΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ» ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ: Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου 1972, ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης που μετέφερε 40 αθλητές μαζί με παράγοντες μιας ομάδας ράγκμπι και το πενταμελές πλήρωμα, έπεσε σε μία βουνοκορφή στις Άνδεις στα σύνορα Χιλής κι Αργεντινής, σε υψόμετρο 4.200 μέτρων. Απ' τους 45 επιβαίνοντες, οι 12 έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή ή λίγο αργότερα. Ακόμη πέντε είχαν πεθάνει μέχρι το επόμενο πρωί κι ένας υπέκυψε στα τραύματά του μετά από οκτώ ημέρες. Οι υπόλοιποι 27 επιζώντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφταναν ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν σ' αυτό το υψόμετρο.

Τρεις ημέρες αργότερα ξεκίνησε μία επιχείρηση αναζήτησης του αεροπλάνου η οποία ακυρώθηκε μετά από οκτώ ημέρες καθώς δεν είχε αποφέρει αποτελέσματα ως τότε.

Οι επιζώντες είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ποσότητες τροφής: μερικές σοκολάτες, διάφορα σνακ και μπουκάλια κρασί. Τις ημέρες που ακολούθησαν χώρισαν το φαγητό σε μερίδες κι έλιωναν το χιόνι για να εξασφαλίσουν νερό. Στο βουνό δεν υπήρχαν ζώα ή βλάστηση.  Βλέποντας το φαγητό τους να λιγοστεύει, οι επιζήσαντες σκέφτηκαν κάτι ανατριχιαστικό: να τραφούν απ' τη σάρκα των σωμάτων των νεκρών συνεπιβατών τους!...

Η απίστευτη αυτή ιστορία για την επιβίωση, τη δύναμη της ελπίδας, και τις ανθρώπινες αντοχές, έγινε ταινία και κυκλοφόρησε το 1993 με τον τίτλο «Οι Επιζήσαντες».

Πηγή tvxs.gr