25 Νοεμβρίου 2019

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΝΕΡΟ ΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΙΑ

Εδώ και πολλά χρόνια οι ερευνητές της NASA πίστευαν ότι σε τουλάχιστον έναν απ' τους 79 δορυφόρους του πλανήτη Δία υπάρχει νερό και τώρα επιβεβαιώνουν τις εικασίες τους ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν νερό σε μορφή υδρατμών στην επιφάνεια της Ευρώπης. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ωκεανού κι ίσως κάποια μορφή ζωής.

Ο εντοπισμός του νερού έγινε απ' την ερευνητική ομάδα του κέντρου Goddard Space Flight με τη χρήση του τηλεσκοπίου W. M. Keck στη Hawaii. Η Ευρώπη βρίσκεται σ' απόσταση 390.4 εκατομμυρίων μιλίων μακριά απ' τη Γη κι υπολόγισαν πως το νερό υπάρχει σε τόσο μεγάλη ποσότητα (έστω σε αέρια μορφή) που θα μπορούσε να γεμίσει μια πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων μέσα σε λίγα λεπτά. Οι υδρατμοί μπορεί είτε να προέρχονται απ' την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, είτε από κάποιον υπόγειο ωκεανό.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ανακάλυψη αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει ξεκάθαρη απόδειξη για την ύπαρξη ζωής και θα πρέπει να περιμένουμε τα ευρήματα της αποστολής του διαστημικού σκάφους Europa Clipper που θα εξερευνήσει την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα της Ευρώπης, ενώ θα τραβήξει φωτογραφίες και θα συλλέξει δείγματα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της NASA, το Europa Clipper θα ξεκινήσει την αποστολή του στα μέσα του 2020.

Πηγή news247.gr