28 Αυγούστου 2020

TΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ VW ID.3 ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volkswagen κάλυψε τα 531 χιλιόμετρα απ' το Zwickau της Γερμανίας, έδρα του εργοστασίου κατασκευής του, ως το Schaffhausen της Ελβετίας, με μια μόνο φόρτιση!

Επισήμως, το μοντέλο με τη συγκεκριμένη μπαταρία των 58 kWh και τους 204 ίππους έχει αυτονομία ως 420 χιλιόμετρα, κατά WLTP. Το νούμερο αυτό ξεπεράστηκε κατά 100 και πλέον χιλιόμετρα - μία αύξηση 26%! Η διαδρομή προς την Ελβετία αποτελείτο εξ ολοκλήρου από δημόσιους δρόμους κι αυτοκινητόδρομους, μέσα από πόλεις όπως το Bayreuth και το Ulm.

Το αυτοκίνητο που δημιούργησε το ρεκόρ οδήγησε ο Ελβετός Felix Egolf, που ειδικεύεται στο «hypermiling». Ο συγκεκριμένος όρος προέρχεται απ' τις Η.Π.Α. κι αναφέρεται στην οδήγηση ενός μοντέλου παραγωγής με τεχνικές που μεγιστοποιούν την οικονομία κι ελαχιστοποιούν την κατανάλωση. Πέρα απ' την τεχνολογία, η προσπάθεια για την κατάρριψη ενός ρεκόρ εξαρτάται κατά κύριο λόγο απ' το οικονομικό στυλ οδήγησης. Ο Felix Egolf φρόντιζε να εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια του ID.3, δεν πατούσε το γκάζι όταν δεν ήταν απαραίτητο κι άφηνε το αυτοκίνητο να ρολάρει.

Στον αυτοκινητόδρομο, εκμεταλλεύτηκε κάποιες φορές και το slipstream, δηλαδή την αεροδυναμική κάλυψη απ' τα φορτηγά που προπορεύονταν. Απ' την άλλη, το βάρος δεν ήταν το ιδανικότερο, μιας κι η παρουσία του κάμεραμαν και του εξοπλισμού του, πρόσθεταν περίπου 250 κιλά.

Επιπλέον, καταναλωτές ενέργειας όπως το σύστημα πλοήγησης, τα φώτα ημέρας, το ραδιόφωνο κι ο εξαερισμός λειτουργούσαν είτε περιοδικά είτε μόνιμα. Παρόλ' αυτά η κατανάλωση ενέργειας ήταν μόλις 10,9 kWh/100 χιλιόμετρα, αρκετά πιο κάτω απ' την τυποποιημένη, επίσημη κατανάλωση ενέργειας του ID.3 που είναι 14,5 - 15,4 kWh/100 χιλιόμετρα.

Το 44% των χιλιομέτρων της διαδρομής του ρεκόρ έγιναν σε αυτοκινητόδρομους και το 56% σ' επαρχιακούς δρόμους. Η μέση ταχύτητα ήταν 56 χλμ./ώρα. Ο Felix Egolf ολοκλήρωσε το ταξείδι απ' το Zwickau στο Schaffhausen σε περίπου 9 ώρες.

Πηγή iefimerida.gr/aytokinito