05 Αυγούστου 2020

ΛΙΒΑΝΟΣ: ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

Χάος στη Βηρυτό όπου περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες απ' τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι. 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στις αποθήκες επί 6 χρόνια!

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια!

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί ν' ανέρχονται από 3 ως 5 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 ως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ν' αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια (είναι άγνωστο ακόμη πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι εκεί) ενώ οι Λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Η τρομερή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί άλλη μια, μικρότερης ισχύος.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις Λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Πηγή news247.gr/kosmos