03 Αυγούστου 2020

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΑΠ' ΤΟ 1898)!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το παλαιότερο εστιατόριο στη χώρα σας;

Η NetCredit σχεδίασε ένα χάρτη με σχετικές πληροφορίες για σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου! Εντυπωσιακά infographics που δημιούργησε προσφάτως η εταιρεία επιτρέπουν στους κολλημένους με την ιστορία και στους με διάθεση περιπέτειας γκουρμέ να περιδιαβούν το «The Oldest Restaurant in (Almost) Every Country».

Στον χάρτη μαθαίνουμε ότι το πιο παλιό μέρος όπου μπορεί να φάει κανείς στην Ελλάδα είναι «Η Παλιά Ταβέρνα Του Ψαρρά», που άνοιξε το 1898, στην Πλάκα!

Διαβάζουμε στον ιστότοπο της ταβέρνας:

Στην γραφική περιοχή της Πλάκας, λίγα μόλις μέτρα απ' τα γνωστά σκαλιά της Μνησικλέους, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως κι Ερωτοκρίτου, βρίσκεται απ' το 1898 σ' ένα υπέροχα διαμορφωμένο νεοκλασικό, το ιστορικό εστιατόριο «Η Παλιά Ταβέρνα Του Ψαρά», σημείο αναφοράς όσων αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.

Σε μια επιστολή του προς το Γιώργο Σεφέρη, ο διανοούμενος Γιώργος Κατσίμπαλης, γνωστός κι ως «Κολοσσός του Αμαρουσίου», αναφέρει το όνομα της ταβέρνας, το οποίο ήταν ήδη γνωστό, ενώ επίσης, ήταν κι η αγαπημένη ταβέρνα του Σεφέρη. Ο Λόρενς Ολίβιε, ο Βίβιαν Λι, ο Γκραχάμ Γκρίν, ο Μαργκότ Φοντέιν, «όλοι αυτοί οι ξένοι», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κατσίμπαλης, «μαζεύονται στο γεύμα του κυρίου Γιώργου και ζητούν να τους κεράσω!».

Η ταβέρνα του Ψαρρά σερβίρει σήμερα κλασική ελληνική κουζίνα, εκπληκτικές μακαρονάδες με θαλασσινά, φρέσκο ψάρι και μοναδικά γλυκά, όλα παραδοσιακά, με τους λουκουμάδες να ξεχωρίζουν.

Και, φυσικά, συγκινούμαστε, βλέποντας στο χάρτη που προαναφέραμε ότι στο Μαρόκο το παλαιότερο εστιατόριο είναι το «Chez Dimitri», που ξεκίνησε να σερβίρει το 1928 και σήμερα προσφέρει μουσακά!

Πηγή iefimerida.gr/ellada