30 Μαρτίου 2020

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ!

Θλίψη σ' ολόκληρη την Ελλάδα σκόρπισε σήμερα η είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου (9/9/1922 - 30/3/2020)!

Ο σπουδαίος αγωνιστής άφησε την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 17 Μάρτη με γαστρεντερίτιδα, ωστόσο δεν βγήκε νικητής στην τελευταία του μάχη.

Ο Μανώλης Γλέζος, μια απ' τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς κι ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μιας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μάη 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας απ' τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) κι αργότερα Bουλευτής κι ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).

Ο Εμβληματικός αυτός αγωνιστής αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη δράση, στην πάλη και στον αγώνα! Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μάχιμος και σε πολύ προχωρημένη ηλικία! Απ' το 2014 ως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μάη του 2014! Ήταν, επίσης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε. στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τον Μάη του 2019 ο Μανώλης Γλέζος, είχε υποδεχθεί τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ με την ευκαιρία της 74ης επετείου απ' τη Μεγάλη Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Μάσλοβ είχε επισκεφθεί τον εμφανώς καταβεβλημένο Μανώλη Γλέζο (σχετική είναι η φωτογραφία) και του είχε επιδώσει ένα γραμματόσημο των Ταχυδρομείων της Ε.Σ.Σ.Δ. του 1959 με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία Στον Ήρωα Του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!».

Ο Μανώλης Γλέζος, αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη, συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971.

Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, απ' τις οποίες 3 φορές σε θάνατο ενώ 16 ολόκληρα χρόνια απ' τη ζωή του τα πέρασε στη φυλακή και στην εξορία!

Πηγή in.gr