29 Μαρτίου 2020

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΡΙΣΤΟΦ ΠΕΝΤΕΡΕΤΣΚΙ

Όπως μετέδωσαν Πολωνικά μέσα ενημέρωσης, πέθανε σήμερα ο Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Krzysztof Penderecki (Κριστόφ Πεντερέτσκι 23/11/1933 - 29/3/2020), γνωστός ως ένας απ' τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες κι απ' τους πλέον καινοτόμους.

Ο Πεντερέτσκι, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία κι έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική κατά την πολυετή καριέρα του, κατέληξε στη γενέτειρά του Κρακοβία, ύστερα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα πάντα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ύστερα από μακρά και σοβαρή ασθένεια, πέθανε σήμερα ο Κριστόφ Πεντερέτσκι - ένας απ' τους μεγαλύτερους Πολωνούς μουσικούς, μια παγκόσμια αυθεντία στο χώρο της κλασικής μουσικής», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Κριστόφ Πεντερέτσκι ήταν γνωστός και για τη μουσική του σε ταινίες του κινηματογράφου, όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του "Θρηνωδία" για τα Θύματα της Χιροσίμα και «Πάθη Κατά Λουκά».

Πηγή: alfavita.gr

Σχόλιο Της Ιστοσελίδας

Το έργο του «Symphony No 2» κοσμεί τη δισκοθήκη μου...