17 Ιουνίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ


Αγωγή από 190 πολίτες κατατέθηκε προχθές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για διεκδίκηση αποζημιώσεων για παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων λόγω των αποφάσεων της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα Διατάγματα που έχουν εκδοθεί με τις σχετικές περιοριστικές διατάξεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η αγωγή κατατέθηκε απ' το Δικηγορικό Γραφείο Σάββας Χρ. Σαββίδης και Συνεργάτες.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του κράτους αλλά και του Υπουργείου Υγείας - τα έγγραφα τής αγωγής τα κατέχει το http://politis.com.cy - σκοπός είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων για παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών λόγω των μέτρων τα οποία εισήγαγαν τα κορονοδιατάγματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι ενάγοντες αιτούνται επίσης απ' το Δικαστήριο σειρά αναγνωριστικών αποφάσεων και διακηρύξεων για κατάργηση του λεγόμενου Safe Pass, της κήρυξης ως παράνομης κι αντισυνταγματικής της άμεσης ή έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με οποιαδήποτε εμβόλια για τον κορονοϊό σε σχέση με τους ίδιους, όπως και σειρά άλλων διαταγμάτων νομικής κι οικονομικής φύσης.

Επιπροσθέτως, οι ενάγοντες κατέθεσαν κι ενδιάμεση αίτηση με την οποία ζητούν την έκδοση σχετικού απαγορευτικού διατάγματος σε σχέση με βασικά ζητήματα του λεγόμενου Safe Pass σ' ότι αφορά τους ίδιους  κι ειδικότερα σ' ότι έχει να κάνει με οποιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο εξαναγκασμό σ' εμβολιασμό, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος Σάββας Χρ. Σαββίδης, απ' το γραφείο του οποίου κατατέθηκε η αγωγή, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ο κάθε πολίτης είναι κυρίαρχος του σώματος και της υγείας του. Τα συνταγματικά δικαιώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να περιορίζονται αυθαίρετα κι αβάσιμα. Ευελπιστώ πως η Δικαιοσύνη θα βάλει ασφαλιστικές δικλείδες σε οποιαδήποτε μέτρα παραβιάζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι ακεραιότητας.»

Πριν από μερικές ημέρες 100 περίπου πολίτες υπέβαλαν αγωγή στο Επαρχιακό Δικατήριο Λευκωσίας, εναντίον του κράτους, του Υπουργού Υγείας κι όλων των μελών της Συμβουλευτικής Ομάδας. Σύμφωνα με την άποψη των συγκεκριμένων πολιτών, η αγωγή βασίστηκε στην κακή διαχείριση του κορονοϊού από πλευράς πολιτείας.

Πηγή politis.com.cy