03 Ιουνίου 2021

Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ


Η Σρι Λάνκα ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη σημειωθεί κι η οποία θα επιδεινωθεί απ' την πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν να προκληθεί απ' το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου MV X Press Pearl το οποίο κατέκαιε πυρκαγιά επί 13 ημέρες στ' ανοικτά του λιμανιού του Κολόμπο. Το πλοίο των 31.600 τόνων έχει μήκος 186 μέτρα και ύψος 45 μέτρα.

Η πλοιοκτήτρια του φορτηγού πλοίου, η X-Press Feeders, ανακοίνωσε ότι αυτό βυθίζεται αργά μετά την αποτυχημένη ρυμούλκησή του μακριά απ' τις ακτές της Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν υπάρχει καμία εμφανής ένδειξη διαρροής των 350 τόνων καυσίμου που διαθέτει το πλοίο. Ωστόσο, ο κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας και διαρροής τοξικών ουσιών παραμένει μεγάλος καθώς το MV X Press Pearl μετέφερε μεγάλες ποσότητες λιπαντικών κι επιπλέον 81 εμπορευματοκιβώτια «επικίνδυνου φορτίου», εκ των οποίων 25 τόνους νιτρικού οξέως. Για την ώρα, τόνοι πολυαιθυλένης που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία προϊόντων έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ζήτησε τη Δευτέρα βοήθεια κι απ' την Αυστραλία, αυτή τη φορά να βοηθήσει τη χώρα του να εκτιμήσει το εύρος της οικολογικής καταστροφής, καθώς το νησί διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη νότια Ασία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Νταρσάνι Λαχανταπούρα, ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί το εύρος της οικολογικής καταστροφής, όμως η ίδια τόνισε ότι πρόκειται για τη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Σρι Λάνκα!

Πηγή iefimerida.gr