30 Μαΐου 2021

ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ; ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από μια πρόσφατη Σουηδική μελέτη. Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα forskning.no

Μερικοί από εμάς αντέχουμε το κρύο λιγότερο απ' τους άλλους. Υπάρχουν εκείνοι που κρυώνουν πάντα, ανεξάρτητα απ' το μέγεθος της θερμοκρασίας κι αν βρίσκονται σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.

Τα κρύα χέρια και πόδια έχουν να κάνουν γενικά με μια άβολη κατάσταση αλλά για αυτούς που πάσχουν απ' το σύνδρομο Raynau, το πρόβλημα γίνεται οδυνηρό. Μεταξύ άλλων, έχουν πολύ κρύα χέρια τα οποία αλλάζουν χρώμα. Συχνά γίνονται άσπρα σαν κιμωλία.

Όταν τα δάχτυλα αλλάζουν χρώμα, αυτό οφείλεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που συστέλλονται και συμπιέζουν τη ροή του αίματος. Δεδομένου ότι το αίμα μας είναι αυτό που μεταφέρει θερμότητα στα δάχτυλα των άκρων, αυτά κρυώνουν γρήγορα όταν τελειώνει η ροή του αίματος.

Όταν τα δάχτυλά μας γίνονται κρύα κι άσπρα, μπορούμε επίσης να αισθανθούμε μούδιασμα ή ακόμα και τρέμουλο. Εδώ κάνουμε λόγο για τα δάχτυλα αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί στους λοβούς, στη μύτη, στη γλώσσα και στις θηλές.

Στο πρόβλημα που εξετάζουμε, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες. Όσο αφορά το πόσο γρήγορα το αίμα αποσύρεται απ' το δέρμα στο εσωτερικό του σώματος, αυτό συμβαίνει γρηγορότερα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες. Ως εκ τούτου, το δέρμα μιας γυναίκας γίνεται πιο κρύο απ' το δέρμα ενός άνδρα στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον.

Οι άνθρωποι στις ορεινές περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένοι στο κρύο, πλήττονται περισσότερο. Τα γονίδια έχουν, επίσης, κάποια σημασία. Επιπλέον, φάνηκε ότι ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος, δηλαδή το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, θα μπορούσε να προστατεύσει απ' το φαινόμενο. Επιπροσθέτως, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το σύνδρομο Raynau είναι το έντονο άγχος, η μικρή διάρκεια ύπνου, το ελαφρύ ντύσιμο κι η πολλή νικοτίνη.

Πηγή abcnyheter.no