23 Μαΐου 2021

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΝΙΡΑΓΚΟΝΓΚΟ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ


Πανικό προκάλεσε στην πόλη Γκόμα στο ανατολικό κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο. Κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, ανησυχώντας απ' τη θέα του κρατήρα και του ουρανού στα βόρεια, που ΄χει βαφτεί κόκκινος.

Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν στη Ρουάντα για να διασωθούν. Στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κόβου, διακρίνονται κόκκινες λάμψεις απ' τον κρατήρα, ενώ η οσμή του θείου είναι έντονη. Προς το παρόν δε διακρίνεται κάποια ροή λάβας, ούτε έχει γίνει αισθητή κάποια σεισμική δόνηση, ούτε έχουν ηχήσει οι σειρήνες της πολιτείας.

Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση κι εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γκόμα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νιραγκόνγκο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στις 17 Γενάρη 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Πηγή newsbeast.gr