03 Δεκεμβρίου 2019

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΙΝΔΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι επιτέλους o δορυφόρος της Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' τη Σελήνη, εντόπισε στην επιφάνεια της τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram (το βασικό τμήμα του μη επανδρωμένου σκάφους Chandrayaan 2 της ίδιας χώρας), το οποίο αγνοείτο απ' τις 7 Σεπτέμβρη, όταν είχε αποπειραθεί να προσεληνωθεί. Αν τα είχε καταφέρει, η Ινδία θα είχε γίνει η τέταρτη χώρα που θα είχε «πατήσει» με επιτυχία στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Μετά από μήνες προσπαθειών κι εξέτασης δορυφορικών φωτογραφιών, τελικά - με τη βοήθεια κι ενός Ινδού μηχανικού - εντοπίσθηκαν τα απομεινάρια του άτυχου σκάφους, το οποίο - σύμφωνα με το πόρισμα της ινδικής κυβέρνησης - είχε εμφανίσει πρόβλημα στα «φρένα» του κατά την κάθοδο, όταν βρισκόταν σε ύψος περίπου δύο χιλιομέτρων απ' το φεγγάρι, με συνέπεια να κάνει ανώμαλη προσελήνωση.

Η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει μεγάλη διαστημική δύναμη. Μια επιτυχία στη Σελήνη θεωρείται ότι της ανοίγει το δρόμο για ένα ταξίδι στον 'Αρη και για την αποστολή Ινδών αστροναυτών στο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ινδική διαστημική ιστορία την ευθύνη της αποστολής Chandrayaan 2 είχαν δύο γυναίκες!

Πηγή skai.gr/news/technology