29 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ 2019 "ΕΦΥΓΕ" Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ!

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν Έλληνας συνθέτης, απ' τους σημαντικότερους της νεότερης Ελληνικής μουσικής σκηνής. Γεννήθηκε στις 13 Απρίλη 1947, στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές κι η αποφοίτησή του απ' το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή - συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Παρουσιάζει αξιόλογη κι εκτενή δισκογραφία κι έχει δεχθεί πλήθος διακρίσεων! Έκανε πλούσια καριέρα, τόσο στην Ελλάδα (ξεχωρίζει το έργο του πάνω σε Ποίηση Νίκου Καββαδία), όσο και στο εξωτερικό (η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε πολλά μέρη του κόσμου)! Ο σημαντικός Μουσικοσυνθέτης ανέπτυξε και πλούσια πολιτική δράση (διετέλεσε ακόμα κι Υπουργός, στον τομέα του Πολιτισμού).

Απ' το 1996 ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη με την οποία απέκτησε δυο παιδιά... Αδερφός του ήταν ο Αντρέας Μικρούτσικος (παρουσιαστής της τηλεόρασης, μουσικός και μαθηματικός).

Ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Δεκέμβρη 2019, σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο των Αθηνών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο... Η (πολιτική) κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 30 Δεκέμβρη, στις 14:30, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του θα εκτίθεται απ' τις 10:30 στην αίθουσα τελετών, για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τ' ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας.

Πηγές: κείμενο el.wikipedia.org και efsyn.gr, φωτογραφία ethnos.gr