09 Ιουνίου 2020

ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Κάτω απ' τον έναστρο ουρανό, με άρωμα γιασεμιού, ίσως κοντά στη θάλασσα αλλά σίγουρα, με παρέα τους μεγάλους αστέρες της 7ης Τέχνης, οι θερινοί κινηματογράφοι περιμένουν κι αυτό το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μας ταξιδέψουν μέσα απ' το λευκό πανί της μεγάλης οθόνης.

Σε παλαιότερες εποχές ήταν μια απ' τις αγαπημένες εξόδους του καλοκαιριού κι ίσως μοναδική διέξοδος για να ικανοποιηθεί η λαχτάρα των σινεφίλ.

Πολλοί λιγότεροι πλέον σε λειτουργία, αποτελούν πάντα μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια που συνδυάζει την απόλαυση που προσφέρει ο κινηματογράφος, το μαγικό περιβάλλον αλλά και το social distancing που επιβάλλουν οι μέρες...

Σε κάποιους απ' αυτούς τους θερινούς κινηματογράφους - πιστή συντροφιά στις καλοκαιρινές νύχτες - και με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, μας ταξιδεύουν οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε πόλεις όπως ο Βόλος και το Λουτράκι, οι κινηματογράφοι «Εξωραϊστική» και «Ηλέκτρα» αντίστοιχα, έχουν αντέξει στον χρόνο και παραμένουν ανοιχτοί απ' τη δεκαετία του 1930. Νεότεροι αλλά με μεγάλη ιστορία, ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος του Αγρινίου «Ελληνίς» που άνοιξε το 1951 κι ο «Αττικόν» ή «Open Air» όπως είναι πιο γνωστός, που λειτουργεί απ' το 1964 στη Σκιάθο.

Ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στην Πάτρα, βρίσκεται στην περιοχή του Ρίου, ενώ δίπλα στο κύμα είναι το θερινό σινεμά «Χρήστος Νέγκας» στην πόλη της Ζακύνθου. Ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος των Τρικάλων είναι ψηφιακός, ενώ στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο στην Καρδίτσα τα μηχανήματα προβολής κι ήχου είναι απ' τα πιο σύγχρονα. Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον «Σινέ Μύλος - Μπαρμπής Βαζαλής» στη Λάρισα παραμένει κάθε καλοκαίρι μεγάλο.

Νότια, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ», σε λίγες ημέρες η έκδοση των εισιτηρίων θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Παραμένοντας στη μεγαλόνησο, κάνουμε μια στάση στα Χανιά, για να εστιάσουμε στο δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» και το θερινό κινηματογράφο «Αττικόν», άρρηκτα συνδεδεμένοι κι οι 2 με την ιστορία της πόλης.

Στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», δίπλα στη λίμνη, για όλο το καλοκαίρι οι Γιαννιώτες κι οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία για «νύχτες με φεγγάρι», στο θερινό σινεμά των Ιωαννίνων.

Τελειώνοντας, ακολουθεί η παράθεση - με αλφαβητική σειρά - των πόλεων της Ελληνικής Περιφέρειας, στους θερινούς κινηματογράφους των οποίων γίνεται αναλυτική αναφορά στο πρωτότυπο κείμενο: Αγρίνιο, Βόλος, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Λάρισα, Λουτράκι, Πάτρα, Σκιάθος, Τρίκαλα, Χανιά...

Πηγή ogdoo.gr/politismos/cinema