01 Αυγούστου 2019

Η NASA ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΜΙΑ (ΠΙΘΑΝΩΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗ) ΥΠΕΡ-ΓΗ

Το τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA, συνεχίζοντας τις ανακαλύψεις του, εντοπίζει αυτή τη φορά μια σχετικά κοντινή υπερ-Γη, σε απόσταση 31 ετών φωτός απ' τη Γη.

Μάλιστα, ο εξωπλανήτης GJ357d, ο οποίος έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο του δικού μας πλανήτη κι εξαπλάσια μάζα, είναι πιθανό να διαθέτει συνθήκες φιλόξενες για ζωή, ακόμη και νερό στην επιφάνεια του. Είναι ο πρώτος πιθανώς κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτεται απ' το TESS.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας κι αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», βρήκε ότι ο GJ357d χρειάζεται σχεδόν 56 μέρες για μια πλήρη περιφορά γύρω απ' το άστρο του (αυτή είναι η διάρκεια του έτους του), κινούμενος περίπου στο ένα πέμπτο της απόστασης της Γης απ' τον Ήλιο. Η σύνθεση του είναι προς το παρόν άγνωστη.

Μαζί με τον εν λόγω εξωπλανήτη, βρέθηκαν άλλοι δύο, ο GJ357b, ένας πλανήτης περίπου 22% μεγαλύτερος απ' τη Γη, έχοντας θερμοκρασία περίπου 254 βαθμών Κελσίου στην επιφάνεια του (γι' αυτό χαρακτηρίσθηκε «καυτή Γη»), καθώς κι ο GJ357c, τουλάχιστον τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος απ' τη Γη και με πιθανή θερμοκρασία 127 βαθμών, σύμφωνα με τη NASA.

Οι τρεις εξωπλανήτες κινούνται γύρω απ' το άστρο GJ357, ένα νάνο που έχει το ένα τρίτο του μεγέθους και της μάζας του Ήλιου μας, ενώ είναι κατά 40% ψυχρότερος.

Πηγή iefimerida.gr/tehnologia