02 Αυγούστου 2019

ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΙΒΗΡΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΒΡΟΧΗ

Μεγάλη μάχη δίνεται με τις φωτιές στη Σιβηρία. Οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28 εκατομμυρίων (!) στρεμμάτων στη λεγόμενη ζώνη ελέγχου που είναι εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμη.

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες 11 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10 εκ. στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ (περίπου 7 εκ. στρέμματα).

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι καπνοί έχουν πνίξει τις ρωσικές πόλεις κι έχουν φτάσει μέχρι την Αλάσκα και τον Καναδά, ενώ οι πυρκαγιές είναι ορατές απ' το διάστημα!

Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης, πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως. Τα αεροπλάνα πετούν σε δυάδες, το ίδιο και τα ελικόπτερα τα οποία σήμερα επιχειρούν κοντά στις κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω απ' τις πληγείσες περιοχές.

Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει κι αλεξιπτωτιστές οι οποίοι πέφτουν σε δύσβατες περιοχές στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, όπου δυσκολεύονται να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για ενεργοποίηση περισσότερων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συνδράμουν. Η Ρωσία για την ώρα δεν έχει δεχθεί τη βοήθεια, ωστόσο υπάρχει διπλωματική σύγκλιση των δύο κρατών για την κρίση.

Πηγή tvxs.gr/news/kosmos