03 Μαΐου 2020

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ Ή ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΗΛΙΚΙΑ;

Αποτελεί πιθανότατα μια σύμπτωση, μια τραγική σύμπτωση! Αρκετοί καλλιτέχνες στο απόγειο της δόξας τους έφυγαν γρήγορα απ' τη ζωή. Μόλις 27, 28 ετών! Πρόκειται για την αποκαλούμενη κατάρα της συγκεκριμένης ηλικίας, μια θεωρία που κέρδισε έδαφος, ειδικά, μετά την αυτοκτονία του διάσημου τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη του ροκ συγκροτήματος Nirvana, Κερτ Κομπέιν.

Είτε πρόκειται για μια τραγική σύμπτωση είτε για μια «κατάρα», είναι γεγονός ότι, όντως, αρκετοί καλλιτέχνες έζησαν μια εξαιρετικά σύντομη ζωή! Κοινός παρανομαστής αυτών των άτυχων καλλιτεχνών τα ναρκωτικά, το αλκοόλ κι η κατάθλιψη... Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις (τα ονόματα παρατίθενται βάσει της χρονολογικής σειράς που γεννήθηκαν οι μουσικοί)...

Ρόμπερτ Τζόνσον (8.5.1911 - 16.8.1938)

Γεννημένος περισσότερα από 100 χρόνια πριν, στο Μισισίπι των ΗΠΑ, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των μπλουζ Ρόμπερτ Τζόνσον κέρδισε ελάχιστη προσοχή στη διάρκεια της σύντομης ζωής του, ανακαλύφθηκε όμως ξανά τη δεκαετία του 1960, αποτελώντας μια σημαντική επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες του Rock 'n' Roll.

Ο Τζόνσον (πέρα απ' το γνωστό θρύλο που τον θέλει να πουλά την ψυχή του στο διάβολο με αντάλλαγμα το τεράστιο ταλέντο του) τραγουδούσε στους δρόμους του Δέλτα του Μισισίπι ενώ μας χάρισε και 29 ανεκτίμητα τραγούδια που ηχογράφησε μεταξύ 1936 και 1937! Στα 27 του χρόνια όμως δηλητηριάστηκε για τα μάτια μιας γυναίκας, από ένα άνδρα τυφλωμένο απ' τη ζήλια.

Μπράιαν Τζόουνς (28.2.1942 - 3.7.1969)

Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones μαζί με το Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς, ο βρετανός μουσικός Μπράιαν Τζόουνς εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά κι οδηγήθηκε γρήγορα εκτός συγκροτήματος. Τελικά, ο Τζόουνς βρέθηκε νεκρός στον πάτο της πισίνας του.

Η αναφορά της αστυνομίας έκανε λόγο για πνιγμό υπό την επήρεια ναρκωτικών κι αλκοόλ. Δεν ήταν λίγοι πάντως εκείνοι που αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή. Ακόμη και μέλη των Rolling Stones εξέφρασαν αμφιβολίες.

Τζίμι Χέντριξ (27.11.1942 - 18.9.1970)

Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 18 Σεπτέμβρη 1970, κι ενώ συζούσε με τη σύντροφό του Μόνικα Ντάνεμαν στο Λονδίνο, ο θρύλος της ροκ πήρε 9 υπνωτικά χάπια, τη στιγμή που αρκούσε η μισή ποσότητα απ' αυτά για να του χαρίσει ένα υγιές 8ωρο ύπνου.

Γενικά, σ' όλη του τη ζωή ο Χέντριξ έκανε κατάχρηση ουσιών κι αλκοόλ, χωρίς ποτέ να γνωρίζει πόσο και τι ακριβώς κατανάλωνε!...

Τζάνις Τζόπλιν (19.1.1943 - 4.10.1970)

«Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη!», είχε πει κάποτε η Τζάνις Τζόπλιν. Η θρυλική τραγουδίστρια της ροκ μουσικής πέθανε το 1970 μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Ξημερώματα της 4ης Οκτώβρη 1970, επιστρέφοντας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στο Χόλιγουντ, η Τζάνις πήρε την τελευταία δόση ηρωίνης. Στη συνέχεια κατέβηκε ν' αγοράσει τσιγάρα κι επέστρεψε στο δωμάτιό της μ' ένα καινούργιο πακέτο. Έκλεισε την πόρτα και πήγε προς το κομοδίνο ν' αφήσει τα τσιγάρα της. Έπεσε όμως και χτύπησε το κεφάλι της στο κομοδίνο. Βρέθηκε νεκρή την επόμενη ημέρα.

Άλαν Γουίλσον (4.7.1943 - 3.9.1970)

Γνωστός και με το ψευδώνυμο «τυφλή κουκουβάγια» λόγω της περιορισμένης δυνατότητάς του να βλέπει, ο κιθαρίστας και φυσαρμονικίστας των «Canned Heat» ήταν μια προβληματική προσωπικότητα. Είχε αποξενωθεί απ' την οικογένειά του, έπασχε από χαμηλή αυτοεκτίμηση κι υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη. Μία απ' τις εκκεντρικές συνήθειές του ήταν να κοιμάται έξω, όπως συνέβη και το τελευταίο βράδυ της ζωής του.

Ο Γουίλσον (εικονίζεται στη φωτογραφία) βρέθηκε νεκρός σε μια αυλή, στις 3 Σεπτέμβρη του 1970, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος του και μ' ένα κουτί βαρβιτουρικών δίπλα του. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι ο θάνατός του προήλθε από άγνοια στη δοσολογία, κάποιοι όμως έκαναν λόγο για αυτοκτονία.

Τζιμ Μόρισον (8.12.1943 - 3.7.1971)

Ένας απ' τους θρυλικότερους ροκ αστέρες της Ιστορίας, ο Τζιμ Μόρισον πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης, νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο ίδιος, βρέθηκε νεκρός στις 3 Ιούλη του 1971 μέσα στη μπανιέρα διαμερίσματος στο Παρίσι. Το «κοσμικό» του ταίρι, Πάμελα Κούρσον, τον ακολούθησε 3 χρόνια αργότερα, απ' την ίδια θανατηφόρα ουσία.

Στη σύντομη ζωή του, ο μύθος της ροκ πρόλαβε να φτιάξει τους Doors, ένα απ' τα θρυλικότερα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ποτέ, για να τους παρατήσει πολύ σύντομα κυνηγώντας το όνειρο της ποίησης, που θα του στερούσαν, βέβαια, τα ναρκωτικά κι οι εξαρτήσεις.

Ρόναλντ ΜακΚέρναν (8.9.1945 - 8.3.1973)

Το ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Grateful Dead ήταν ένα ευαίσθητο άτομο με προβλήματα αλκοολισμού. Ξεκίνησε το ποτό μόλις σε ηλικία 12 ετών (!), και στα 25 του, έπασχε ήδη από κύρωση ήπατος κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το άψυχο σώμα του βρήκε η σπιτονοικοκυρά του μέσα στο διαμέρισμα 2 μέρες μετά το θάνατό του.

Πιτ Χαμ (27.4.1947 - ‎24.4.1975)

Ο τραγουδιστής και συνθέτης του συγκροτήματος Badfinger επέστρεψε στο σπίτι του στην Αγγλία μεθυσμένος και κρεμάστηκε στο γκαράζ του. Σε 3 μέρες θα γινόταν 28 ετών.

Κερτ Κομπέιν (20.2.1967 - 5.4.1994)

O ιδιοφυής μουσικός Κερτ Κομπέιν ήταν ιδιαίτερα αυτοκαταστροφικός.

«Θα γίνω σουπερστάρ, θα γίνω πλούσιος και διάσημος, θ' αυτοκτονήσω και θα φύγω δοξασμένος σαν τον Τζίμι Χέντριξ», έλεγε προφητικά ο αντισυμβατικός frontman των Nirvana που προσυπέγραψε με τη ζωή του το σλόγκαν «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ».

Ο Κομπέιν έπασχε από χρόνια κατάθλιψη. Αντιμετώπιζε όμως και μια δικαστική διαμάχη όπου κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Αυτοί οι 2 λόγοι τον οδήγησαν στην αυτοχειρία, μια πράξη που συνοδεύτηκε κι από χειρόγραφο σημείωμα... ήταν σαν να δήλωνε «Δεν θα μου πάρετε το σπίτι, ότι κι αν γίνει».

Το άψυχο σώμα του τραγουδιστή βρέθηκε από ένα ηλεκτρολόγο, την Παρασκευή 8 Απρίλη 1994.

Έιμι Γουάινχαουζ (14.9.1983 - 23.7.2011)

Κι η Έιμι Γουάινχάουζ είχε την ίδια μοίρα... έφυγε πίνοντας «γενναίες» γουλιές βότκας στο σπίτι της, στο Λονδίνο, τον Ιούλη του 2011.

Η ίδια είχε πει ότι υπήρχαν πολλά πράγματα που ήθελε να κάνει στη ζωή της, αλλά έμοιαζε ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε. Δυστυχώς, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου εκείνου που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «αυτοκαταστροφικό». Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εμφανιστεί «λιώμα» μπροστά στους θαυμαστές της, μην μπορώντας να τραγουδήσει ούτ' ένα στίχο απ' τα τραγούδια της.

Η ειρωνεία πάντως είναι ότι ένα απ' τα δημοφιλέστερα τραγούδια της είχε τον τίτλο «Rehab», δηλαδή «Αποτοξίνωση», κάτι στο οποίο, όπως αποδείχτηκε, δεν πίστευε ιδιαίτερα...

Πηγές: exfacto.gr και now24.gr