09 Απριλίου 2020

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η Λευκάδα διαθέτει 2 παραδοσιακούς Φάρους. Ο ένας βρίσκεται στην είσοδο της Λευκάδας, πάνω στο κάστρο της Αγίας Μαύρας κι ο άλλος στην αντίθετη πλευρά του νησιού, στο νοτιότερο άκρο της Λευκάδας, στο ακρωτήρι Λευκατάς. Οι δύο Φάροι είναι εντυπωσιακοί κι εύκολα προσβάσιμοι.

Η Λευκάδα είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για τους φίλους των Φάρων κι οι επισκέπτες της πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν στην περιήγηση τους στο νησί, την επίσκεψή τους στους Φάρους.

1. Ο Φάρος Στο Κάστρο Της Λευκάδας

Ο Φάρος στο εντυπωσιακό κάστρο της Αγ. Μαύρας στην είσοδο της Λευκάδας κατασκευάστηκε το 1861. Είναι απ' τους πιο καλοδιατηρημένους Ελληνικούς Φάρους καθώς έχει αποκατασταθεί πλήρως. Το Φάρο μπορείτε να τον δείτε έξω απ' το κάστρο αν στρίψετε δεξιά ακριβώς πριν την γέφυρα της Λευκάδας. Ενώ μπορείτε να τον θαυμάσετε από πολύ κοντά αν μπείτε μέσα στο κάστρο κι ανεβείτε στο βόρειο προμαχώνα του Παντοκράτορα.

Ο Φάρος έχει τετράγωνο πύργο ύψους 6 μέτρων και σπίτι για το φαροφύλακα. Το εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Μετά την πρώτη λειτουργία του το 1861 τροποποιήθηκε και λειτούργησε με πετρέλαιο οπότε κι εγκαταστάθηκε αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Το 1990 έγινε ηλιακός.

Ο Φάρος και το κάστρο είναι απ' τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Λευκάδας! Πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο νησί.

2. Φάρος Δουκάτο Ή Φάρος Στο Ακρωτήρι Λευκατάς (σχετική η φωτογραφία)

Ο Φάρος στην άκρη της Λευκάδας, θα μπορούσε να είναι άνετα ο πρωταγωνιστής στο Φάρο στην Άκρη του Κόσμου, το πασίγνωστο βιβλίο του Ιούλιου Βερν. Χτισμένος το 1890 ο Φάρος στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβο Δουκάτο ή Πήδημα της Κυράς, ήρθε με την παρουσία του να συμπληρώσει τους έντονους μύθους ενός εκπληκτικού τοπίου.

Ο Φάρος έχει σπιτάκι φαροφυλάκων και το ύψος του στρογγυλού τσιμεντένιου του πύργου είναι 14 μέτρα. Το εστιακό του ύψος είναι 70 μέτρα. Δυστυχώς, ενώ ο δρόμος μέχρι το νοτιότερο άκρο της Λευκάδας έχει γίνει άσφαλτος κι έχει διευκολύνει την πρόσβαση, τα σημάδια γήρανσης του τσιμεντένιου πύργου είναι όλο και περισσότερο ορατά σε κάθε επίσκεψη.

Χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού του Απόλλωνα. Σ' ένα φυσικό περιβάλλον τόσο υποβλητικό που είχε σαν αποτέλεσμα μέσα στη διάρκεια των αιώνων να δημιουργηθούν μύθοι και θρύλοι, το τοπίο κι οι μύθοι με τη σειρά τους να εμπνεύσουν συγγραφείς και καλλιτέχνες σ' ένα αιώνιο ύμνο για τη φύση και τις δημιουργίες της. Το τοπίο δημιουργεί δέος πολύ πριν την προσέγγιση του Φάρου!

Ο Φάρος απέχει απ' την πόλη της Λευκάδας πάνω από 50 χιλιόμετρα, όμως πέρα απ' το ότι μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή μ' επίσκεψη στο Πόρτο Κατσίκι ή στους Εκρεμνούς, αυτά τα χιλιόμετρα θα τα ευχαριστηθείτε με το παραπάνω στο τέλος της διαδρομής!

Πηγές: κείμενο lefkadaislandinfo.gr και φωτογραφία mylefkada.gr