06 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Οι Φιλέλληνες είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην Ελληνική Ιστορία, που βοήθησαν τη χώρα σε δύσκολες στιγμές. Ο Ηλίας Κόκκινος ανήκει σ' αυτή την κατηγορία ανθρώπων που όταν ήρθε στην Ελλάδα προσέφερε μεγάλο καλό!

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Μπλέχινγκερ και γεννήθηκε το 1911 σε μια πόλη στα σύνορα της Δρέσδης. Βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος κι ονομάστηκε Ηλίας Κόκκινος απ' τ' όνομα του πρώτου Λαμιώτη που σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο.

Η μητέρα του κατάγονταν απ' την Τσεχία, ο πατέρας του ήταν Αυστριακός κι αυτός Γερμανός υπήκοος. Ήταν 30 χρόνων όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να στρατολογηθεί στο γερμανικό στρατό. Τον πρώτο καιρό υπηρέτησε στην Πολωνία κι ύστερα μετατέθηκε στην Ελλάδα.

Η χώρα βρισκόταν υπό την γερμανική κατοχή κι ο Μπλέχινγκερ ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου κλειδούχου στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λαμίας. Παρότι βρισκόταν στις υπηρεσίες του γερμανικού στρατού ο Μπλέχινγκερ δεν ήταν Ναζί κι όσο μπορούσε βοηθούσε τους κατοίκους της περιοχής.

Δεν εμπόδιζε τους Λαμιώτες να κλέβουν τα τρόφιμα των Γερμανών απ' τα βαγόνια κι απελευθέρωσε πολλούς Έλληνες που θα εκτελούνταν. Συνεργάστηκε με τον ΕΑΜ κι ενημέρωνε τους αντάρτες για τις ενέργειες των Γερμανών. Πολλοί άρρωστοι Έλληνες, μεταφέρθηκαν με τα γερμανικά τρένα νύχτα στη Λαμία, χάρη στο θαρραλέο Αυστριακό.

Η πράξη του να εμποδίσει την καταστροφή της Λαμίας που σχεδίασαν οι Γερμανοί ήταν το αποκορύφωμα της δράσης του. Στις 18 Οκτώβρη 1944 οι Γερμανοί εγκατέλειπαν επιτέλους τη Λαμία. Στην πόλη παρέμειναν μόνο 5 Γερμανοί με εντολή να ανατινάξουν όσα κτίρια κι εγκαταστάσεις της πόλης μπορούσαν, όταν τα στρατεύματα θα έχουν απομακρυνθεί. Τα πυρομαχικά τοποθετήθηκαν στις αποθήκες του στρατοπέδου με στόχο να εκραγούν τις πρωινές ώρες. Ο Μπλέχινγκερ έμαθε απ' τις προηγούμενες μέρες τις επιδιώξεις των Γερμανών. Το βράδυ της 17ης Οκτώβρη μαζί μ' ένα Ιταλό, ονόματι Μάριο, πήγε στο στρατόπεδο κι έκοψε τα καλώδια των εκρηκτικών. Στη συνέχεια οι ΕΑΜίτες φρόντισαν να τον φυγαδεύσουν μακριά απ' το στρατόπεδο, κοντά στο χωριό Αυλάκι. Το επόμενο πρωί οι κάτοικοι μαζεύτηκαν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την γιορτή του Αγίου Λουκά. Η είδηση ότι η Λαμία θα καιγόταν έκανε τον γύρο της πόλης και πολλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ο Μπλέχινγκερ όμως είχε καταφέρει ν' αποτρέψει την ολική καταστροφή και μόνο κάποιες μικρές εκρήξεις ακούστηκαν.

Ο Μπλέχινγκερ δεν έφυγε ποτέ ξανά απ' την Ελλάδα, παντρεύτηκε την Αγγελική Καρακώστα κι απέκτησε έναν γιο. Ασχολήθηκε με τη βυζαντινή αγιογραφία.

Το 1991, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης τον τίμησε για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα μας. Ο ίδιος πέθανε το 1995. Ταπεινός μέχρι το τέλος, ποτέ δεν επιδείκνυε τις πράξεις του κι όταν του ζητούσαν να μιλήσει έλεγε: «Γράψτε πως είμαι Έλληνας δημοκράτης, τίποτε άλλο».

Πηγή tilestwra.com