28 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!

Ινδία: Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο (έρευνες λένε πως μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει την Κίνα) είναι αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση, καθώς βλέπει τ' αποθέματα νερού της να τελειώνουν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια κάτοικοί της να βρίσκονται ενώπιον μίας σοβαρής απειλής για τη ζωή τους.

Είναι σχεδόν 100.000.000 οι κάτοικοι της Ινδίας που επηρεάζονται άμεσα απ' την κρίση του ύδατος. Το νερό αναμένεται να τελειώσει σε συνολικά 21 πόλεις ως το 2020, όπως έδειξε έκθεση της NITI Aayog.

Οι μουσώνες, που θα έφερναν σημαντικά αποθέματα νερού, άργησαν πολύ φέτος και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 137 άτομα.

Τα υπόγεια ρεύματα νερού εξυπηρετούν τις ανάγκες του 40% της χώρας και σιγά-σιγά στερεύουν. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με άλλες πηγές νερού. Υπολογίζεται πως το επίπεδο του νερού στα δύο τρίτα των δεξαμενών της χώρας έχει πέσει κάτω απ' τα φυσιολογικά επίπεδα, όπως ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή Ύδατος.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δημιούργησε, προσφάτως, το υπουργείο Jal Shakti το οποίο ανέλαβε την επίβλεψη της διαχείρισης του νερού, κι υποσχέθηκε πως ως το 2024 κάθε σπίτι στη χώρα θα έχει τρεχούμενο νερό.

Πολλοί, όμως, διαπιστώνουν πως η δημιουργία ενός αρμόδιου υπουργείου δεν είναι αρκετή. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο κόσμος οδεύει προς ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», όπου μόνο οι πλούσιοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά, όπως το νερό. Κι η εικόνα που παρουσιάζει η Ινδία δείχνει πως αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα δεν είναι πολύ μακριά.

Είναι πολλές οι περιοχές της Ινδίας όπου τα αποθέματα νερού έχουν πλέον τελειώσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Τσενάι, της έκτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που «είδε» και τις τέσσερις δεξαμενές νερού της να στερεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης περιμένουν, κάθε μέρα, σε ουρές για να πάρουν νερό κι αναγκάζονται να πλένουν τα σκεύη τους σε βρώμικο νερό για να έχουν αρκετό καθαρό ώστε να μαγειρέψουν.

Όπως αναφέρει το CNNi, ήδη, 600 εκατομμύρια άτομα είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις νερού, ενώ 200.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κατάποσης ακατάλληλου νερού, σύμφωνα με την έκθεση της NITI Aayog.

Έλλειψη τροφίμων, καύσωνας, θάνατοι λόγω κακών συνθηκών υγιεινής κι αιματηρές διαμάχες για την εξασφάλιση νερού, είναι μόνο μερικά απ' τα προβλήματα που θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, αν δε βρεθεί λύση.

cnn.gr/news/perivallon