25 Μαρτίου 2021

25/3/2021. ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1 - 1


Στην έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Εθνική Ελλάδας (μετέχει στον όμιλο Β) απέσπασε ισοπαλία στην έδρα της Ισπανίας με σκορ 1 - 1.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς για την Εθνική μας καθώς φάνηκε από νωρίς ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής και ποιος ο κομπάρσος. Φρόντισαν οι διεθνείς μας γι' αυτό. Για ν' ακριβολογούμε, απ' την αρχή κιόλας δημιουργήθηκε η απορία. Η Εθνική μας Ανδρών κατέβηκε να παίξει ή το Λύκειο των Ελληνίδων; Υπήρχε μια απίστευτη δειλία (για να μην πω ανικανότητα) στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της γαλανόλευκης. Ήταν αδύνατο να περάσουμε τη σέντρα! Το αντίπαλο τέρμα είχε στηθεί για πλάκα κι ο αντίπαλος τερματοφύλακας θα μπορούσε άνετα να παίζει κι αυτός μέσα αφού δε χρειαζόταν.

Χωρίς, ωστόσο, να έχουν χάσει ευκαιρίες οι Ισπανοί, ήρθε το επιθυμητό γι' αυτούς άνοιγμα του σκορ λίγο αργά, με τον Άλβαρο Μοράτα στο 33'. Δεχόμενος πάσα (σκαφτή μπαλιά) ο Ισπανός παίχτης, βγήκε στην πλάτη του δεξιού μας αμυντικού, του Μιχάλη Μπακάκη. Εκεί βρέθηκε μόνος του με τον τερματοφύλακά μας, Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Τον κεραυνοβόλησε κι έγραψε το 1 - 0. Με το σκορ αυτό τέλειωσε το πρώτο ημίχρονο. Τα στατιστικά του; Άθλια για την Εθνική μας. Κατοχή μπάλας 80 και 20, σουτ 6 και 0 και πάσες 505 και 134.

Βάση της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου, ενώ όλα έδειχναν ότι στην επανάληψη θα ήταν άνετη η επικράτηση των Ιβήρων, τα πράγματα, ευτυχώς, για τα χρώματά μας εξελίχθηκαν διαφορετικά. Αφού οι γηπεδούχοι έχασαν μια ευκαιρία στο 48' (με τον σκόρερ τους), η Εθνική μας κατάφερε να ισοφαρίσει στο 56' με εύστοχο, δυνατό χτύπημα πέναλτι του Τάσου Μπακασέτα (στη φωτογραφία εικονίζεται ο πανηγυρισμός της ισοφάρισης). Προηγήθηκε μη ηθελημένο αλλά απρόσεκτο μαρκάρισμα του Μαρτίνες με τις τάπες στο Γιώργο Μασούρα.

Μετά το 1 - 1, ακολούθησε και πάλι ένας επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων, χωρίς όμως ουσία. Είχαν και πάλι δηλαδή την πρωτοβουλία των κινήσεων και την υπεροχή αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τη φάση εκείνη που θα τους έδινε την πολυπόθητη για τον πρώτο αγώνα τους νίκη. Έκαναν μια φάση στο 76' αλλά λίγο μετά κουράστηκαν. Έτσι, η Εθνική μας απέσπασε ένα θετικό αποτέλεσμα, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων απ' την ένδοξη επανάσταση του 1821.

Συμπεράσματα:

Το αποτέλεσμα είναι όντως θετικό αλλά η εμφάνιση προβλημάτισε! Υπάρχει πλήρης αδυναμία στην ανάπτυξη του παιχνιδιού! Η ομάδα αρκείται σ' ένα παθητικό ρόλο και περιμένει το λάθος του αντιπάλου για να περάσει στην αντεπίθεση, αν κι όποτε γίνει αυτό! Όσο, όμως, αφορά το αμυντικό κι ανασταλτικό κομμάτι, εδώ μόνο θετικά λόγια πρέπει να ειπωθούν. Φοβερή αλληλοκάλυψη και κλείσιμο των χώρων και των διαδρόμων που δεν αφήνουν περιθώρια στον αντίπαλο. Ναι, αυτό το είδαμε και μας άρεσε και θύμισε, μάλιστα, τις καλές εποχές των Ρεχάγκελ και Σάντος. Ας ελπίσουμε ο Τζον Βαν'τ Σχιπ στη συνέχεια να κινηθεί προς την πορεία των προαναφερθέντων προπονητών.

Απ' την άλλη πλευρά; Ειλικρινά, δεν υπήρξε κάτι εντυπωσιακό. Γρήγορη κι επιθετική ομάδα η Ισπανία, υπερφίαλη όμως. Απόψε αγνόησε την ουσία και σαν έννοια αλλά και σαν πραγματικότητα.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Σουηδία κέρδισε τη Γεωργία με το φτωχό 1 - 0. Το Κόσοβο δεν αγωνίστηκε.